Lahmacun

Defalarca ‘Türk Kibri’ diye başlık attım ama bir türlü toparlayıp yazamadım. Bu sefer de araya lahmacun girdi. Aslında başlık altında bir örnek olabilirdi ama biraz açlığın etkisi, biraz özlem, biraz da olayın şoku nedeniyle lahmacunu ayrı yazmak istedim

Her zaman ki gibi başlıklara bir göz attım.Türkiye’nin artık normalleşen mantık dışı politik hamleleri, şehitler, içerde ısrarla görmezden gelinen savaş hali….. Yazdığım birkaç yazıya da aynı şekilde girdiğimi anımasadım şimdi. O kadar sıradanlaştı her şey. Dejavu gibi ama değil, her seferinde daha çok acıtıyor..Haberler buz dağı misali ya da bardağın dolu ve boş tarafı benzetmesi de yapılabilir. Bir arkadaşın dediği gibi Türkiye’deki doğru dünyanın doğru kabul ettiği tüm doğruların aksini gösteriyor her zaman. Bir doğru var bir de ‘Türkiye doğrusu’.. Neyse …kara haberlerin arasından dikkatimi bir haber çekti. LAHMACUN.. yanında da Lamadjo yazıyor. Dedim ki nasıl özledim şöyle gerçek bir lahmacunu.. Berlin’e mi gitsem İstanbul’u mu beklesem ne yapsam, şöyle bol etli bir lahmacun gömerim, yanına da ayran misss…İki saniyelik rüyanın ardından devamını okudum.. “Lamadjo diye isim takıp sahiplendiler.” Ahan da dedim pis Yunanlılar, hain kostok. Ama bu sefer Ermenilermiş. Ne kadar da güzel..

Şimdi diyeceksiniz ki kibirle ne alakası var. Kibir yazısı ayrıca gelecek tabii ki ama bu LAHMACUN meselesi canımı sıktı, kibre de örnek olarak yazmak istedim. Alakası taaa yedi cihana hükmetmiş Osmanlı’dan başlıyor, en son Fatih Terim’e kadar geliyor, biraz daha öteye de gidiyor ama ne olur ne olmaz onu yazmayalım…

Avrupada uluslararası bir ortamda geyik muhabbeti dönemeye başladığında kesinlikle bir Türk ya da Türk’e takılmak isteyen bir avrupalı Viyana muhabbetini açar. Yahşi Batı’daki

“-knock knock knock

-who’s there?

-Ottoman

-Ottoman, who?

-Ottomon Empire” zuahaha muhabbeti de haliyle farklı versiyonlarıyla yer alır. Türk arkadaşlar biz Viyana’ya kadar geldik der. Akıllı biri napıyordunuz Viyana’da diye cevaplar, polemikçi biri ise ama geçemediniz der. Bunu duyan Türk kişisi de hemen atarlanır, geçerdik de işte iklim, rüzgar ters esti, hava soğuktu, paraleldi, lobiydi, dış güçlerdi, İzlanda’nın havası kötü vs… diye … dur o başka muhabbetti… neyse kısaca savunmaya geçer sonra geyik ortamı gerilir, konu değiştirilip kadeh tokuşturulduktan sonra tekrar yumuşar. Ama gece tabii ki Türk arkadaşla paylaşılan “lanet olsun adamım bu haçlıların zihniyet hep aynı” sözüyle biter.

Şimdi bu alakasız olayı anlattıktan sonra lahmucana doğru yol alalım. Mutfağa gelelim..O kadar yayılan Osmanlı, o dönemin avrupasına göre çok az baskı uygulayarak, gayrimüslümlerin, farklı kültürlerin yaşamasına izin vermiş topraklarında. Burası tartışılır ama yine de bize öğretildiği gibi kimseye de karışmamış diyelim.(Bkz.Hoşgörü politikası) Ama tarih kitaplarında anlatılmayan bir ayrıntı var o da yemekler.. Karışmamış ama mutfağı sahiplenmekten geri kalmamış. Aslında bu da oldukça normal. Yanlış bir durum yok. Doğal olarak Osmanlı mutfağı, Türk mutfağı oluvermiş. Dolayısıyla yukarıdaki Türk arkadaş yemekten bahsederken de bu Türk yemeği, şu Türk yemeği diye anlatıyor. Sonra Suriyeli, Iraklı, İranlı, Mısırlı ya da Arap ülkelerinden biri geliyor ve hayır bu yemek bizden çıkma diye lafa dalıyor. Sonra oralar hep Osmanlıydı yavrum diyip, damak tadının birbirine benzediği, birbirinden esinlenildiği konusunda anlaşılarak olaysız bir şekilde dağılınıyor. Zaten olması gereken de o. Türk mutfağı dediğimiz Asya’dan Anadolu’ya kadar birikimlerle, o kadar büyük iki imparatorluğun bıraktığı diğer kültürlerle zenginleşmiş bir mutfak kültürüdür. Aynı anadolunun farklı medeniyetlerin harmanlandığı bir üst medeniyet olması gibi..Böyle anlatsak hiç bir polemik olmayacak. Ama o kibir var ya…Neyse ki ortadoğululara göre halen bir adım öndeyiz.

Fakat, bu durum Ermeni ve Yunan kardeşlerimizde işe yaramıyor. Çünkü biz ‘yogurt’ kelimesi Türkçe bir kelimedir. Yoğurt Türktür.. İçine hıyar atarsın cacık olur, su atarsın ayran olur.. Bak bu arada aynı mantıkla rakıyı da bulduk, hatta sabuna, şampuana bile su katar günlerce kullanırız ehehe diye böbürlenirken, Yunan kardeş gidip patentini alıyor. Sonra aynı Yunan kardeşi, kültürünüzü tanıt etkinliğinde cacık sunarken görünce cacık bizimdir, sizin değil dediğinde resmi olarak bizim ve adı da  Tzatzikidir diyor. Sonra kısa bir google araştırmasından sonra orjinal yunan mutfağından Tzatziki yazısını görünce de vay emenike demekten kendini alamıyorsun.İşin komik tarafı Türk sitelerinde (wiki dahil) cacıktan esinlendiği açık olan meze Tzatziki diye açıklama yapma zorunda hissedilmesi. (Geçen marketten aldım baya cacıktı valla.. )Dolayısıyla yıllar sonra o Yunan, Ermeni, Arap olarak ünleniyor, sen işin etimolojisinden girip tarihinden çıkarak kapasiteyi ilk defa zorlasan da kimse seni ciddiye almıyor.  Örnek: Yunan Yoğurdu. Ayran için de Yunan yoğurdundan yapılan Türk içeceği açıklaması görüp kibirle aptallık arasındaki ince çizgiyi düşünmüştüm…Bunun gibi bir sürü var. Neyse ki baklavanın patentini de Güney Kıbrıs’a kaptırmamıza rağmen bu işte usta olduğumuz için yırtıyoruz.

Lahmacun’a dönersek, iki üç sene sonra Türk dönerine alternatif Ermeni Lamadjo duyarsanız şaşırmayın. Sonra o bizim lahmacun yeeeaaa diyip ağlamayın, şimdiden uyarması. Bir de avrupadaki Türk dönerciler gibi içine sos, salata, et vs koyarlar tam olur. Ya da tam dersi orjinali bu diyip, dönerciler lahmacunu dürüme çevirip madara ediyor derlerse de şaşırmam. Tek temennim lahmacunu bizimkilerden iyi yapamamaları..Ancak öyle paçayı yırtarız baklava da olduğu gibi…

Biliyorum acıkınca kafa açıyorum. Çok özür dilerim. Ama lahmacun gerçekten beni derinden yaraladı. Aslına bakarsanız önemsiz de gözükse yaşanılan bütün sorunların, o kara haberlerin nedeni de bu imparatorluk kibri. O yüzden kibrimizi yenelim lahmacunumuza, tatlımıza, kültürümüze sahip çıkalım.

maxresdefault

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s